Zwarte kat.

Sinds mensenheugenis hangt er iets mysterieus rond zwarte katten. Volgens de ene mythe brengen ze ongeluk en hebben ze een link met de zwarte magie van heksen. In het donker kunnen ze vrijwel ongezien rondsluipen en onverwacht toeslaan. Onder andere hierdoor kregen ze allerlei negatieve eigenschappen toegedicht.
Echter in Engeland staan ze symbool voor geluk. Engelse zeelui gingen voeger liever niet aan boord als er geen zwarte kat was ingelijfd. Niet alleen ving deze de muizen en was het leuk gezelschap, maar hij stond ook garant voor een goede terugreis.
In Japan staat een zwart gelukskatje voor welvaart. Zo zie je maar weer. Het mysterie van de zwarte kat brengt met zich mee dat een ieder er zijn eigen invulling aan geeft in symbolische zin.
Sinds een paar maanden is ons gezin uitgebreid met een zwart katje. Het heeft met alle vier de pootjes in de melk gestaan, zoals dat zo mooi wordt gezegd. Ofwel het heeft witte sokjes aan.
Het heeft een witte buik, een witte bef, zoals dat heet en een witte stip op zijn neusje, verder is ie gitzwart. Zo zwart dat de vacht veel verbergt en dat je ‘m in het donker vrijwel niet ziet, tenzij hij op zijn rug ligt. Maar bovenal is hij erg leuk, lief en goed gezelschap.
onlangs ging ik met hem naar de dierenarts voor een ingreep om er een ‘je-weet- wel-kater’ van te maken. Met een gemengd gevoel laat ik ons schattige zwarte kittenkatertje achter bij een lieve assistent, in de wetenschap dat ik ‘m diezelfde dag al weer op mag halen en hij er zelf waarschijnlijk maar weinig hinder van zal ondervinden.
in de auto terug naar huis gaat de telefoon, de assistente van de dierenarts. ‘Heeft u Guus zojuist gebracht voor een castratie?’ ‘Ja, dat klopt.’ ‘Mevrouw, Guus is geen kater, Guus is een vrouwtje!’
En zo bleek onze zwarte kater een mysterie en verborg die zwarte vacht nog veel meer!
Onze Guus heet nu Guusje.
IK