Woningbouw

“Niet vragen is luiheid” is in de zakenwereld een gevleugelde uitspraak en dat gaat momenteel zeker op voor de makelaardij. Dat overbieden op de vraagprijs van een woning standaard is geworden is niet normaal, de vraagprijs ligt dan simpelweg te laag, luiheid dus. Makkelijker kan je het als makelaar overigens niet verdienen, je zet bewust de vraagprijs lager dan de werkelijke waarde, wacht heel even de schare kopers af en pakt snel je courtage. De verkoper wordt ook nog eens erg blij van jouw te lage vraagprijs maar dat zit dan vooral tussen de oren, te laag inzetten en hoog scoren.
Er wordt gelukkig weer gebouwd in de kern van Oudleusen en dat is heel goed voor de leefbaarheid. Ook voor de gekte op de woningmarkt is het goed want een bouwkavel met nieuwbouw naar eigen smaak is soms nog voordeliger dan aankoop van een gedateerde woning. In het buitengebied is het vooral oppassen geblazen, voor een slooppand wordt nog gerust 4 ton gevraagd. Een bouwval wordt dan toch maar opgeknapt hetgeen over de jaren heen altijd duurder is, maar ook dit zit tussen de oren. Vier ton uitgeven en dan de sloophamer hanteren doet immers veel pijn. Rood voor rood vraagt veel kennis en energie maar kan soms nog een kavel in het buitengebied voor 2 ton of iets meer opleveren. De verwachting is dat dit de komende tien jaar meer en meer gaat gebeuren. Ontsierende vierkante meters aan schuren opkopen, slopen en dan van daaruit een bouwkavel formeren.
Niet elke gemeente werkt hier even scheutig aan mee, maar Dalfsen kent toch al mooie voorbeelden. Het is jammer dat het vrij ingewikkeld is en daarom vooral projectontwikkelaars ermee aan de haal gaan, die snoepen ook graag flink mee. Dit geld verdwijnt uit de gemeenschap en bouwen is vooral voor starters al verschrikkelijk duur.
Zelf hebben we de boerderij net verkocht en hier wordt gelukkig op door geboerd, veel boerderijen zullen echter hun functie verliezen en in beeld komen voor woonbestemming. Gezien het vermeende woningtekort zal er steeds meer ruimte komen voor meerdere woonunits op één erf. Het is aan de creativiteit van vooral jongeren en ouderen om hier te clusteren. Kansen en uitdagingen genoeg, maar (nog) niet op een presenteerblaadje.

Johnny Hogenkamp

Verzonden vanaf Samsung-tablet.