Wat een boer niet kent, eet hij toch.

Ik ben van net na de oorlog (en zo wil ik het ook graag houden) dus van de generatie “eten wat de pot schaft en je bord leeg eten”. Nou moet ik zeggen dat me dat goed afgaat, meestal staat mijn broek op de (vr)eethaak.
Als klein kereltje at ik zelfs koe-uier, dat heette toen gier, en ik moet zeggen het smaakte wel goed. Nu moet ik er niet meer aan denken, zou het voor geen prijs meer eten. Wat ik absoluut niet at, was “afgelost kalfsvlees”. Begin jaren 50 werd een kalfje wat niet op de normale manier geboren kon worden in stukjes gezaagd door de veearts binnenin de koe, want de keizersnede bestond nog niet, ik vond het afschuwelijk en heb ook nooit gekeken hoe het in zijn werk ging. Op een middag kreeg ik een stukje vlees wat ik heel lekker vond, en tot mijn verbazing mocht ik een extra stukje. Na het eten zei mijn moeder dat het afgelost kalfsvlees was, mijn maag draaide om.
U zult wel denken; hoe kom je er op, nou ik heb de laatste tijd in Frankrijk een paar keer iets dergelijks meegemaakt. Voor mij is de beroemde franse keuken 9x niks. Een paar jaar geleden gingen wij uit eten in Frankrijk, er werd mij een specialiteit van het huis aangeraden, een soort van een worst. Tijdens het eten proefde ik iets verschrikkelijks, ik kan het niet uitleggen, maar heb mijn bord leeggegeten, zij het met heel lange tanden. Na het eten vroeg ik wat er in dat vel zat, U gelooft het niet, er zaten hersenen van beesten in en nog veel meer ongerechtigheid. Toch ben ik er later nog weer in getrapt, ’s avonds laat op de terugreis in Frankrijk nog even wat eten bij een benzinepomp, ik dacht een braadworst te hebben gepakt, maar na de eerste hap sloegen al mijn smaakpapillen op tilt en ben ik naar de vuilnisemmer gerend en heb alles uitgespuugd tot verbazing van de andere aanwezigen.
Vorig jaar gingen we uit eten met vrienden in Frankrijk. Ik dacht; geen gekke dingen bestellen, dus bestel ik een entrecote en dat is volgens google: een stuk rundvlees van de dunne lende met een klein vetrandje, het is wat je noemt een goed stukje vlees. Ik vroeg of ze het een beetje door wilden bakken, maar dat was een belediging voor de kok zeiden ze. Ik heb het geweten, ik heb zitten kauwen en snijden, echt heel erg wat een taai ding, ik had een berg afval op mijn bord liggen daar maken ze bij Mora een frikandel XXL van. Tot sluitingstijd
ben ik in gevecht geweest met dat stuk (el)lende.
U moet weten dat mijn kennis van de Franse taal zeer beperkt is en dat is soms erg lastig. Een paar maanden geleden ging ik eten in een Frans chauffeurscafé dus bestel ik het menu van de dag, lekker veilig dacht ik. Dus niet, wat er op mijn bord lag was heel erg, van die harde stukken vel, witte slierten glibberig slijm, knester, of hoe het allemaal ook mag heten, een chauffeur heeft het voor mij vertaald, ik had kalfskop op mijn bord. Gelukkig hadden ze het beestje wel