Vrijheid.

Een woord dat deze zomer te pas en te onpas werd gebruikt is: vrijheid. Wat is vrijheid eigenlijk? Toen ik zelf deze zomer een paar weken ziek was (geen Corona gelukkig!) dacht ik daar wel eens over na en kwam tot de conclusie dat ziek zijn in ieder geval geen vrijheid is, maar gezondheid wel. Kunnen gaan en staan waar je wilt is een groot goed.
Gezond verstand is ook vrijheid, want dat behoedt je voor domme dingen zoals op vakantie gaan naar het zuiden op zwarte zaterdag terwijl daar net corona weer de kop opsteekt. Niet op vakantie kunnen is ook onvrijheid, maar als je op het platteland woont in een mooi vakantiegebied zoals Oudleusen en een grote tuin hebt voel je die onvrijheid niet zo.
De regering neemt maatregelen om ons allemaal te beschermen en vooral de zwakkeren en dan ben je vrij om het daar niet mee eens te zijn. Je bent ook vrij om dan te demonstreren en alles rondom corona waanzin te noemen, maar dan moet je ook niet verwachten dat verplegend personeel zich het vuur uit de sloffen loopt om jou, indien het jou treft, te verplegen.
Die vrijheid moet je ze ook gunnen en daarom maar een verklaring op zak steken dat je dan afziet van medische zorg. Leve de vrijheid!
Volgens de rechten van de mens is iedereen vrij om te gaan wonen waar hij wil. Miljarden mensen wereldwijd kiezen voor wonen in steeds groter wordende steden. Voor plattelanders moeilijk te begrijpen, want dat voelt als onvrij. Maar intussen moeten we blij zijn dat zoveel mensen dat willen (of moeten) want anders was ons mooie buitengebied ook snel vol. Je kunt verschillend tegen vrijheid aankijken of het desnoods opeisen ten koste van anderen maar je moet er ook aanlag voor hebben. Het een beetje in jezelf hebben. Het een beetje van huis uit hebben meegekregen. En het geluk hebben om in vrijheid te kunnen leven. Gezond en wel.
Willie van Oenen.