Vrije Tijd Perikelen

Vrije tijd is een mooi gegeven. Iedereen gaat er anders mee om en dat is mooi om te constateren. Zo mag ik graag oorlogsgerelateerde musea en aanverwante plaatsen bezoeken. Ik doe dat samen met een zwager. Zo hebben wij al verschillende plaatsen bezocht.
De reis naar Krakau in Polen met een bezoek aan Auschwitz heeft vele indrukken opgeleverd. Indrukwekkend was de bezichtiging van het kamp met al zijn verschrikkingen, die nog extra werden uitvergroot door het regenachtige weer die dag. Haaks op deze ellende stond wel hoe schoon en mooi Krakau als stad wel was en is. De Joodse wijk maakte veel indruk. Voorts is de fabriek van Schindler zeker een bezoekje waard. Bijzonder om te constateren dat een mens rare sprongen kan maken, en uiteindelijk onder het oog van de vijand meer dan duizend mensen red van een gewisse dood.
In België hebben wij Ieper bezocht, bekend uit de eerste wereldoorlog, toen totaal verwoest, maar weer helemaal opgebouwd met een prachtig museum, de Lakenhal, midden in de stad. Bijzonder is het elke dag spelen van de Last Post in de Menenpoort onder het toeziend oog van vele honderden toeschouwers. In de Menenpoort staan de namen van duizenden soldaten die nooit terug zijn gevonden tijdens de vele veldslagen. Rond Ieper is voor het eerst gifgas gebruikt. Rondom Ieper vind je vele oorlogskerkhoven en hier en daar nog stukken loopgraven. Het valt moeilijk te bevatten wat hier zich allemaal heeft afgespeeld in de eerste wereldoorlog.
De Oranjegevangenis in Scheveningen hebben wij bezocht. Hier lopen je soms de koude rillingen over de rug, als je leest wat er allemaal speelde in die tijd. Vele bekende verzetsstrijders hebben hier vast gezeten in afwachting van hun executie.
Het museum in Overloon is zeker de moeite waard om te bezoeken. Het geeft een mooi beeld van de vele ontwikkelingen in de loop der tijden van het militaire materieel. Van pistool tot machinegeweer en van paardgetrokken kanon tot drone met munitie.
Zo zie je maar, vrije tijd mag je in Nederland gelukkig zelf invullen, maar er zijn andere tijden geweest. Laten we de huidige tijd koesteren.

Schim.