Voeden of vullen

Als we een beetje grip op onze voeding proberen te krijgen, kijken we vaak naar de hoeveelheid calorieën als indicatie of we te veel eten of te weinig. Een calorie zegt iets over de hoeveelheid energie die een product ons geeft. Het is zeker een nuttige graadmeter, maar naar mijn idee niet waar je alleen naar zou moeten kijken.
Als je op voedingsgebied goed voor je lichaam wilt zorgen, is het belangrijk producten te nuttigen die ons voeden, niet vullen. Het gaat niet om lege, vullende calorieën. Het gaat om volwaardige, voedende calorieën. Je kijkt dus niet zozeer naar de hoeveelheid calorieën. Een koekje of snoep bevatten veel lege calorieën. Het is heel lekker, het vult je, maar bevat weinig inhoudsstoffen die wat voor ons lichaam betekenen. Groentes of een eitje bevatten voedende calorieën, en geven ons stoffen waar ons lichaam wat aan heeft. Het zijn deze voedende calorieën die de brandstof zijn voor ons lichaam. Ons lichaam kan hierdoor herstellen en opbouwen en zo voelen we ons vitaal.
Maar hoe herken je nou die lege calorieën en voedende calorieën? Koolhydraten, eiwitten, vetten, vitamines en mineralen zijn bekende stoffen die ons lichaam bevatten en die allemaal goed voor ons zijn. Als je op de etiketten kijkt van koekjes staat in het tabelletje ook dat er koolhydraten, eiwitten en vetten inzitten. Maar toch is het niet zo gezond. Dat komt omdat het erg bewerkte producten zijn.
Hoe weet je nou welke producten dan voedend zijn? Een product uit de natuur is bijna altijd gezond. Denk bijvoorbeeld aan fruit, vlees, ei, maar ook noten. Als het in verpakkingen zit heeft het vaak een bewerking ondergaan of is er iets aan toegevoegd. Daar zitten enorme verschillen in. Gesneden groente in een plastic verpakking, melk of yoghurt, brood of potten met bonen zijn prima gezonde producten en hebben vaak maar een kleine bewerking ondergaan. Als je denkt aan mayonaise, hagelslag, kipkerriesalade of borrelnootjes zijn sterk bewerkte producten. Het zijn geen producten uit de natuur. In de fabriek is er van alles mee gedaan om het zo te krijgen. Zulke sterk bewerkte producten herken je vaak ook door de vaak lange ingrediëntenlijst van stoffen die je vaak niet herkent. Het zijn lege calorieën die ons alleen maar vullen, maar niet voeden. Af en toe zoiets eten is helemaal prima. Het gaat dan om de verhouding voedende en vullende producten die je eet. Niet elke bewerking is verkeerd natuurlijk. Het gaat dan vooral om de mate. En je eigen bewerking die je maakt tijdens het koken is altijd goed! Liever je eigen tomatensaus dan eentje uit pak.