Vechtdaldag 2018

Toen ik in 2000 in Oudleusen kwam wonen bestond het Vechtdal nog niet.
Als ik mijn buren vroeg: waar wonen we hier? zeiden ze: in Salland.
Sindsdien duiken er overal bordjes op met Wekom in het Vechtdal. Blijkbaar had een uitgekiende marketingcampagne het Vechtdal uitgeroepen tot apart en uniek product. Sindsdien is het hard gegaan, en nu weet niemand in Oudleusen beter dan dat we hier wonen in het prachtige Vechtdal.
Ook voor mij is het Vechtdal gaan leven. Na projecten in Den Haag, Enschede, Raalte en de IJsseldelta, krijg ik in 2013 de opdracht de communicatie te verzorgen van het programma Ruimte voor de Vecht. Het eerste project ooit in de achtertuin van mijn woonplaats! De nieuwe nevengeul bij de Stuwe, het project waarmee Dalfsen zijn gezicht weer naar de rivier draait, de uitkijktoren bij de Stokte en de pontjes over de Vecht maken deel uit van het programma.
Ook de organisatie van de jaarlijkse Vechtdaldag valt sinds 2013 onder mijn werk. Tijdens zo’n dag maken honderden bewoners, ondernemers, Vechtdalprofs en prominenten in het Vechtdal kennis met de resultaten van Ruimte voor de Vecht. Excursies per boot, fiets, te voet of per bus brengen de bezoekers naar alle uithoeken van het Vechtdal.
Naar het zich laat aanzien mag ik de Vechtdaldag dit jaar voor de vijfde en laatste keer organiseren. Hij vindt plaats op donderdag 27 september. Voor deze gelegenheid gebruiken mijn team en ik Hardenberg als uitvalsbasis en we gaan ook de grens over. De Vecht is immers grenzeloos: in Duitsland is hij nog een stuk langer dan in Nederland, zo’n honderd tegen zeventig kilometer.
Dit jaar staan er vijftien excursies op het programma, bijvoorbeeld naar de Loozensche Linie, het Vechtpark, de nieuwe sluis bij Diffelen en naar het Bronzentijdperkmuseum in Uelsen. En een tochtje met de Vechtzomp of met de Bateau Napoleon om de bezoekers te vervoeren.
En ook dit jaar nodigen mijn team en ik de lezers van de Vechtanjer uit de Vechtdaldag met ons mee te maken. Laat u een middag lang verrassen door de Vecht en schrijf u in.
Google Ruimte voor de Vecht, en kies de excursie die u bevalt. Aan het eind van de dag krijgt u ook nog eens het prachtige nieuwe boekje Op zoek naar de schatten van de Vecht mee.
Tot 27 september!
Bert van den Assem

 

Bert van den Assem