Varen in het nieuwe jaar

Met de kerstdagen voor de deur misschien wat voorbarig, een vooruitblik naar 2019. Aan de andere kant krijg ik voor de jaarwisseling natuurlijk geen kans meer mijn overwegingen en gelukwensen te delen met de lezers van de Vechtanjer.

Zoals het zich laat aanzien wordt 2019 een bijzonder jaar.
Volgens mijn nieuwjaarsperspectief wordt dit het jaar van de scheepvaart. Voor de hele wereld, voor Nederland, voor het Vechtdal en zelfs voor mijzelf. Om dit uit te leggen moet ik er op deze plaats enige politiek bijhalen, niet echt gebruikelijk in de Vechtanjer.
Laat ik beginnen bij mezelf. 2019 brengt me enkele nieuwe klussen, waar ik zorgvuldig tussendoor zal moeten laveren om het einde zonder kleerscheuren te bereiken. Een politieke verschuiving (provinciale verkiezingen in maart), een verkeerd woord of een foute inschatting kan me bij iedere klus zomaar fataal worden.
Dan hebben we het andere uiterste, de wereld. Deze wordt in 2019 eindelijk verlost van het onzinnige, egoïstische en vooral gevaarlijke gedrag van Donald Trump. Op welke wijze hij het wereldtoneel verlaat geeft mijn glazen bol helaas niet prijs, maar dat hij oprot is zeker. Dit betekent een behouden vaart voor de scheepvaart, die wereldwijd de vrije handel mogelijk maakt.
Een behouden vaart wens ik daarnaast iedere vluchteling die zijn continent probeert te verlaten. Dat hij of zij uit handen moge blijven van de gewetenloze mensenhandelaren die hun slachtoffers op wrakke bootjes de dood injagen. Het Marrakesh Pact moet daarin een stap zijn in de goede richting. Uiteraard is het nog mooier als vrede en welvaart uitbreken in de wereld, zodat niemand er meer over piekert in zo’n boot te stappen. Dit zal in 2019 nog niet het geval zijn…
Wat zeker wel gebeurt in 2019: de Vecht wordt weer bevaarbaar. Revolutionair nieuwe vlindersluizen maken de stuwen bij Junne en Diffelen passeerbaar voor bescheiden scheepvaart. Dit is een mijlpaal, want sinds de regulering van de Vecht zo’n 100 jaar geleden, was iedere vorm van Vechtvaart geblokkeerd. In de zomer van 2019 werp je in Gramsbergen een vlot in de Vecht, om na een prachtige tocht van ruim 60 kilometer kalm bij Zwolle het Zwartewater in te glijden.

Een behouden vaart in 2019!

Bert van den Assem