Uitbreiding kerk Oudleusen.

Voortgang.

Onlangs schreven we over de plannen omtrent de uitbreiding van de kerk in Oudleusen. (Zie het kader.) Inmiddels zijn we een heel stuk verder.

De aanbouw staat er. Nu is goed zichtbaar hoe karakteristieke details uit de bestaande bouw in de nieuwbouw zijn hergebruikt en ingepast. Vooral is dit te zien aan de twee voormalige consistorieramen die een nieuwe plek hebben gekregen in de ontmoetingsruimte. Door speciale metseltechnieken zijn ook de rondboogfriezen in het gevelmetselwerk aangebracht. Met veel passie en ambacht werd ook een nieuwe buitendeur gemaakt die oogt als de voormalige buitendeur. Deze laatste krijgt een mooi nieuw leven als binnendeur tussen de bestaande- en de nieuwbouw.

Binnenin is de keuken geplaatst, het bestaande toilet aangepast en een nieuw mindervaliden-toilet gecreëerd. Zodra het juiste vochtgehalte is bereikt zullen in de aankomende weken de laatste afrondende werkzaamheden plaats vinden: binnen schilderwerk, vloerbedekking leggen, ophangen van raambekleding, zonwering en verlichting. Aandacht is er ook voor de aanleg van beeld en geluid, alsmede een ringleiding.

Buitenom wordt het straatwerk aangeheeld en ook een aantal fietsbeugels zal worden verplaatst. De jeu-de-boulesbaan is verlegd en ook al weer in gebruik genomen. In het gazon van de kerk worden nog grindkoffers aangebracht. Hierin wordt het regenwater afkomstig van het kerkdak gebufferd. Zo kan het water langzaam infiltreren in de bodem. Op dit moment wordt het regenwater nog via het riool afgevoerd.

De gordijnen in de kerk zelf worden vervangen. De noodzaak hiervoor was groot; tot op de draad versleten. De gordijnen in de kerk de consistorie en de nieuwe ontmoetingsruimte vormen straks één fraai geheel.

Over een bezichtiging en een feestelijke opening wordt nagedacht.

Herhaling.
Oproep.
De antependia zijn versleten.
Gezocht: handvaardige mensen die doormiddel van bijvoorbeeld appliceren, borduren en/of naaien nieuwe willen vervaardigen.
Antependia, de bekleding van de preekstoel en avondmaalstafel, worden gebruikt om de kleuren van het kerkelijk jaar aan te geven:
– paars voor de Adventstijd en de veertigdagentijd, perioden van inkeer, vasten;
– wit voor kerkelijke hoogtijdagen, rondom feesten als Kerst en Pasen;
– rood voor Pinksteren, als kleur van de heilige Geest;
– groen voor de tijd door het jaar heen, als kleur van hoop en bloei.
Contact opnemen met Bertus Grotenhuis. 06-12080649.