Terug naar nu….

We kunnen nooit meer terug naar nu, Glen Faria zingt erover met zijn zoon. Ken je het liedje?
“Papa kan ik even met je praten
Ik heb niet zo goed geslapen
Ik vroeg me dingen af
Er gebeurd nogal wat met ons deze dagen
Ik kan het niet verklaren
En daarom loop ik vast”

Hij raakt mij gelijk. Precies zo werkt het met kinderen. Ze voelen van alles en geven daar betekenis aan. Ze hebben een eigen referentiekader en die is anders dan de onze. In hun fantasie is het vaak ook nog spannender.
Vader zingt naar zijn zoon:
“Alles gaat nu niet zoals ik hoopte
Ander dan in mijn dromen
Maar papa doet zijn best
En ik probeer alles te leiden over bergen
En jij mocht het niet merken
Maar liegen kan ik slecht”
Kinderen hebben namelijk voelsprieten voor niet pluisgevoelens en merken alles op.
Dit wordt ons moment zegt hij tegen zijn zoon. Hij weet dat het gaat lukken, maar heeft daar nog even tijd voor nodig.
Wees eerlijk naar je kinderen. Het is zo belangrijk, kinderen snappen daardoor dat wat zij voelen klopt. Wat zij zien en horen komt overeen met elkaar. Wanneer je niets zegt voelen kinderen dat het anders is en zoeken de schuld vaak bij zichzelf.
En ja praten over deze thema’s, dat is spannend, je wilt kinderen beschermen tegen grote thema’s die raken. Weet dat kinderen heel veerkrachtig zijn, gun het ze om mee op reis te mogen gaan in het proces.
Verzamel als ouders de juiste tools!! Dat kan bijvoorbeeld al beginnen bij een heel mooi boek.
Een top drie is voor mij:
1. De kleur van emoties, van Anna Llenas, het pop-up boek is het mooiste. Een van de dingen waarbij je kinderen echt helpt is hen te leren over emoties. Soms weten we zelfs als volwassenen niet wat we voelen, een wirwar aan emoties. Dit boekt helpt je om woorden te geven aan gevoelens. Ik gun elk kind en elke school dit mooie boek. Leren over jezelf begint bij leren over je emoties.
2. Grote boom is ziek, van Nathalie Slosse, een boek wat woorden geeft aan het nieuws dat papa of mama ernstig ziek is. (Of opa of oma) Het boek helpt je als volwassene dit nieuws op een goede manier te delen met je kind.
3. Een boom vol herinneringen, van Britta Teckentrup, over hoe je herinneringen verweeft wanneer iemand overleden is.
Ik beken, ik ben dol op boeken en heb voor veel verschillende thema’s een goede titel. Ben jij op zoek naar een goed boek bij een ander thema? Bel of mail mij, ik denk graag met je mee.
Groet, Esther Mars
Bij5 coaching