Sneeuwpret

Er ligt sneeuw!!!
En niet zo’n klein beetje. Ik weet niet hoe het jullie vergaat, maar ik wordt er zo blij van. Mijn huisgenoten wat minder en kijken me soms meewarig aan.
Ik pak met veel plezier een sneeuwschep en schuif en schep er driftig op los.
Van huis uit heb ik geleerd je pad letterlijk schoon te vegen, zodat je eruit kan als het nodig is.
De sneeuwduinen van nu brengen me terug naar mijn puberteit. Dagelijks fietste ik met Janny naar school in Zwolle.
In een van die winters viel er ouderwetse sneeuw. Van die mooie dikke vlokken die rustig, maar gestaag naar beneden dwarrelen en al snel een witte poederdeken vormen. Zo mooi!
’s Nachts stak de wind op, ging het nog harder sneeuwen en toen ik ’s ochtends wakker werd, lag er een hoog sneeuwdek in de tuin. We moesten ons letterlijk uitgraven om van het huis naar de schuur achterin de tuin te komen.
In mijn herinnering ben ik misschien één dag thuisgebleven, maar de volgende dag gingen we weer, op de fiets naar Zwolle. In het donker door opnieuw verse sneeuw.
De parallelwegen langs de Hessenweg waren nog niet schoon. Je kon niet zien waar het asfalt ophield en de berm begon.
De verse sneeuw hoopte zich op tussen de band en het spatbord. In mijn herinnering moesten we elke 5 minuten stoppen en de fiets even goed laten stuiteren om de vastgekoekte sneeuw te verwijderen. Dikke lol!
Uiteraard veel te laat arriveerden we bij school, waar de conciërge ons stomverbaasd aankeek. We kregen geen ‘te laat-briefje’, want jonge, wat een motivatie! Eenmaal in de klas bleek dat we een van de weinige aanwezigen waren. Er zaten vooral kinderen uit het buitengebied van Zwolle. De kinderen uit Zwolle waren afgemeld, omdat er teveel sneeuw lag.
Terug naar huis met de snijdende oostenwind tegen kwamen we maar moeizaam vooruit. Johan fietste met ons mee terug en de meligheid sloeg toe. Waarom weet ik niet meer, maar we hadden vreselijk de slappe lach. En weet je, kou, slappe lach en een volle blaas gaan niet goed samen. Lang leve de dikke suède met bont gevoerde wanten van mijn oma!!!

IK