September

De seizoenen gaan voorbij, wat er ook gebeurd, de verandering van de seizoenen blijft. En elk seizoen brengt en geeft iets nieuws. Tenminste, wanneer je erbij stil wilt staan. Binnen mijn praktijk doe ik dat heel graag, het brengt ons zoveel. Volgens weerkundigen begint de herfst al op 1 september, het seizoen verandert. De bladeren laten over een paar weken los of krijgen andere mooie warme kleuren. De natuur laat in de herfst los waar zij geen energie meer uit kan halen. Stormen ruimen alles op en bladeren dekken de aarde toe.
Loslaten is niet vergeten, maar accepteren, anders leren vasthouden. Geen eenvoudige klus. Ik nodig je graag uit te kijken naar wat de herfst brengt, als je de balans van de zomer opmaakt. Welke vruchten pluk je dan nu? Wat bracht het je? Hoe bevoorraad jij je met het goede voor de komende tijd en hoe bewaar jij de zomerzon in jezelf.
Precies dat is wat de HERFST van ons vraagt.
De zomer trekt zich voelbaar terug, een tijd van balans. Vroeger werd de resterende oogst van het land gehaald. Het was een tijd van dankbaarheid. Dankbaarheid voor wat het land geschonken had. De herfst, de periode van oogsten & loslaten.
Een langzame beweging richting naar binnen gaan en rust.
Alles in de natuur kent een ritme:
Dag en nacht
Eb en vloed
Seizoenen
Je hartslag
In en uit ademen
Slapen en wakker zijn
“Oogst wat je zaait”
De tijd voor dankbaarheid.
Een heel mooi boek hierbij is:
“De jongen, de mol, de vos en het paard”, van Charlie Mackesy. Arthur Chapin vertaalde hem naar het Nederlands. Elke bladzijde heeft een prachtige tekening met een mooie tekst en boodschap.
Ik deel er graag één met je:
“De meeste oude mollen die ik ken, zouden willen dat ze minder naar hun angsten hadden geluisterd en meer naar hun dromen”.
Een boek vol mooie zinnen om mee de herfst in te nemen, gevolgd door de winter, een periode van rust en verstilling. Van rustige voorbereiding.
Zodat er in de lente weer groeikracht is en energie. Zo leert elk seizoen je iets. Een kind wat even naar binnen keert heeft een wintermoment nodig, om weer te kunnen opbloeien in de lente. En doorbloeien in de zomer. Een heel jaar rond. In welk seizoen zit jou kind?
Esther Mars, Bij 5 Coaching.