Schier

De lucht is felblauw als de boot de haven van Lauwersoog verlaat. Al snel verschijnen de eerste donkere wolken. Het gerucht gaat rond dat het glasvezelnetwerk op het eiland eruit ligt. Geen internet! Een enkele Schierganger met voorkennis heeft op het vasteland de flappentap geplunderd en de portemonnee vol gestoken met ouderwets papiergeld. De overgrote meerderheid gaat daarentegen platzak een ongewisse vakantie tegemoet.
Een schrikaanjagend scenario doemt op! Stel je eens voor dat er niets is dan zon, zee en duinen. Geen pin, terwijl de geldautomaat op het eiland al is leeg getrokken. Maar ook geen Whatsapp, Facebook, Twitter of andere sociale media. Kortom: Afgesloten van alle vrienden en losgekoppeld van de rest van de wereld. Helemaal alleen op een bewoond eiland.
Tijdens de maaltijden ligt de mobiel nutteloos in de hotelkamer. De gerechten zijn alleen om op te eten en iedereen is onwennig op zoek naar gesprekstof. Ondertussen steeds maar afvragen wat er nu allemaal gebeurt op Facebook en Twitter zonder dat je er weet van hebt.
Dat doet me denken aan de tijd dat er in de omgeving van Oudleusen maar één telefoon was. De rest van de wereld was heel ver weg. De buren uit de wijde omtrek kwamen met dubbeltjes in de hand naar dat ene toestel. Op een briefje stond het gewenste telefoonnummer gekrabbeld. De dochter des huizes moest het nummer draaien, want zo’n vreemd apparaat met een rare draaischijf konden ze niet zelf bedienen. Daarna was de bezoeker steeds weer verrast als de gewenste stem door de bakelieten hoorn klonk.
Die tijd ligt ver achter ons. Ieder huis kreeg de jaren daarna een telefoonaansluiting. Eerst met een snoer, zodat je soms uren op de koude trap zat met op de achtergrond mopperende huisgenoten, die ook wilden bellen. Het snoer verdween uiteindelijk ook. Met als gevolg dat je vaak op zoek moest naar het toestel. Nu heeft iedereen zijn eigen mobieltje en is 24/7 bereikbaar. De smartphone is een must om te overleven. Maar nu op Schier is de eigenaar nu letter en figuurlijk onthand – niet meer verbonden met de hele wereld.
Dit doemscenario wordt gelukkig geen werkelijkheid. Nog dezelfde dag is er weer overal internet en is de verbinding met de rest van de wereld hersteld. De beurs is weer ‘vol’ dankzij de werkende pinpas. In het restaurant ligt de mobiel naast het bord en kunnen, mogen of moeten alle vrienden meegenieten van de heerlijke gerechten. Vooral het toetje zal hen de ogen uitsteken. Tussen de gangen door nog even de voetbaluitslagen checken en het laatste andere nieuws op nu.nl.
De volgende dag kijken we op het strand de video van de optocht in Oudleusen. Een vakantie op een eiland is leuk, maar je wil ook weer niet alles missen.
Ad Zwaga