Paasvuur

Het snoeitijdperk is weer aangebroken. Zaterdags scheuren de auto’s met aanhangers vol takken door de straten, richting de paasbult. Alle bomen en struiken opgepast: de dorpsgenoten zijn collectief bevangen door het snoeivirus. Ook manlief zal binnenkort weer vervaarlijk rondzwaaien met zijn gemotoriseerde snoeischaar. Als een apparaat een snoer heeft en flink lawaai maakt, pakken mannen zo’n apparaat toch een stuk sneller, heb ik eens gelezen in een onderzoek. Misschien nog een overblijfsel uit de oertijd.

Over oertijd gesproken, zo’n paasvuur stamt al uit een ver verleden. Het aansteken van een paasvuur is een oud ritueel dat in delen van Europa voorkomt, zo lees ik op Wikipedia. Het paasvuur is waarschijnlijk al van vóór het christendom, misschien uit de Oudsaksische godsdienst en de Germaanse mythologie. Na de kerstening kreeg het paasvuur een christelijke invulling als het licht van Pasen en teken van de Verrijzenis van de Zoon van God, het licht der wereld. Paasvuren zijn in elk geval uit schriftelijke bronnen bekend sinds 1559. Het paasvuur, vuur en rook, zou voor vruchtbaarheid zorgen. Mensen sprongen door het vuur of werden, net als de veestapel, tussen vuren geleid. Het paasvuur zorgde flinke uitspattingen: er vonden wilde dansen plaats rond het vuur en werd er veel gedronken.

Wat dat betreft, is het paasvuur in Oudleusen wel een stuk minder heftig. Het spektakel trekt meestal een boel toeschouwers en het is een echt dorpsgebeuren. Gelukkig zorgt Plaatselijk Belang Oudleusen e.o. samen met de inwoners ook dit jaar weer voor een paasbult. Familie van Gelder stelt hun locatie aan de Leusener Es opnieuw beschikbaar. In Dalfsen worden nog een aantal paasvuren meer georganiseerd, zoals in Hoonhorst en Ankum. Gelukkig gaat het hier niet zoals in Holten: de buurtschappen die hun uiterste best doen om de hoogste paasbult te bouwen, zoals Dijkerhoek en Espelo. Daar hebben ze soms bulten van wel twintig meter hoog en moeten ze oppassen dat hun bult niet voortijdig in brand gestoken wordt door rivaliserende paasbultbouwers. Alhoewel, een paar jaar geleden is de paasbult van ons buurdorp Nieuwleusen ook te vroeg in de hens gestoken, dus hier gebeurt dat soms ook wel.

Op Tweede Paasdag gaat de bult in Oudleusen om 20.00 uur in vlammen op. Snoeihout kan men nog brengen op de zaterdagen 12, 19 en 26 maart, tussen 9.30 en 15.30 uur. De Leusener Es wordt in deze periode afgesloten, in overleg met aanwonenden en de gemeente Dalfsen. Blijkbaar wordt er anders toch anoniem materiaal gebracht wat niet geschikt is om te verbranden. Jammer dat wij mensen toch altijd toezicht nodig hebben om ons netjes te gedragen 😉 Plaatselijk Belang zorgt voor vrijwilligers die voorkomen dat er rommel op de bult terechtkomt.

Het snoeihout brengen is gratis, wel staat er een collectebus voor een vrijblijvende bijdrage voor een goed doel. Dit jaar zijn de bijdragen bestemd voor de festiviteiten rond het 70-jarig bestaan van Plaatselijk Belang Oudleusen in 2017.

 

Tineke Boessenkool