Muziekcursus Cultureel Café Dalfsen in de Westermolen.

Op vier donderdagavonden, nl. 9 en 23 januari resp. 5 en 26 maart 2020 start Cultureel Café Dalfsen in de Westermolen een muziekcursus. Er is dit maal in tegenstelling tot eerdere muziekcursussen voor de avond vanaf 20.00 uur gekozen, zodat met name ook de werkenden onder ons in de gelegenheid zijn deze cursus te volgen. Docent is Martien Hovestad, voormalig muziekleraar aan het Meander College en o.a. dirigent van het Zwolsch Vocaal Ensemble.
Martien Hovestad wil de deelnemers op vier “avonden vol muziek” vooral meenemen in het op een andere manier luisteren naar bekende en onbekende klassieke muziek. Er zal daarom veel muziek klinken. De daarbij behorende informatie is bedoeld als ondersteuning bij het luisteren naar de muziek. Er wordt per avond steeds een verschillend thema behandeld:
9 januari 2020 De ontwikkeling van de symfonie
Wie kent niet de mooie 40e symfonie van Mozart of de beroemde 5e symfonie van Beethoven? Maar er zijn nog zoveel andere schitterende symfonieën die bij het “grote publiek” minder bekend zijn. Deze avond gaat u die ontdekken. Maar uiteraard is er ook het feest der herkenning.
23 januari 2020 Programmamuziek
Iedere componist heeft een “muzikaal verhaal” te vertellen. Maar in de periode van de Romantiek (1815-1914) is het begrip programmamuziek geïntroduceerd. Het uitbeelden van een niet muzikaal gegeven d.m.v. muziek. We kennen allemaal Die Moldau van Smetana. Een prachtig voorbeeld van programmamuziek..
5 maart 2020 Muziek in de Nederlanden
Nederland heeft door de eeuwen heen een rijke muziekcultuur. Al in de Renaissance was de Nederlandse School beroemd in Europa. De Nederlander Adriaan Willaert was een gevierd componist in de San Marco in Venetië. Maar ook later in de Barok en het Classisisme leefden er Nederlandse componisten die bij het publiek bekend zijn.
26 maart 2020 Het Requium
Veel componisten hebben een dodenmis geschreven. Wie kent niet het beroemde requiem van Mozart of van Fauré? Toch zijn er honderden Requiems geschreven die minder bekend, maar o zo mooi zijn. Soms bedoeld voor hun eigen uitvaart.

De cursus wordt gegeven op donderdag 9 en 23 januari resp. 5 en 23 maart 2020 om 20.00 uur in de Westermolen, Molenstraat 13 te Dalfsen. De zaal is open om 19.30 uur. De toegangsprijs voor de gehele cursus is € 50,-. Voor kaartverkoop kunt u terecht bij www.cultureelcafedalfsen.nl en de Read Shop of Primera te Dalfsen. Let op: in de Westermolen is slechts plaats voor circa 25
Voor meer informatie, zie www.cultureelcafedalfsen.nl, of bel 0529-432798.