Maar waarom?

Gisteren toen je sliep heeft mama je lievelingsshirt klaar gelegd voor vandaag….omdat jij altijd zo blij wordt als je die aan hebt. En daar genieten jullie dan allebei van, tenminste tot vandaag. Vanmorgen bij het wakker worden zeg je meteen dat je die niet aan wilt.
Maar waarom?

Je vertelt dat je er de laatste keer dat je het shirt aanhad een vervelende opmerkingen over hebt gehad. Dat iemand in jouw klas het shirt niet mooi vond en dat ook zei.
Je bent er verdrietig van….en je wilt het shirt nooit meer aan….

Groepsdruk is al op jonge leeftijd aanwezig. De meeste kinderen willen bij de groep horen. Als een kind zich zou willen onttrekken aan de druk van de groep, dan is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Het betekent namelijk dat een kind de kans loopt om uit de groep gestoten te worden en dat is voor bijna geen kind een aantrekkelijke gedachte. Daarom zie je in een groep zoveel meelopers. Kinderen die mee gaan doen, uit angst anders verstoten te worden.

Je kind weerbaar maken tegen die groepsdruk kan een ingewikkelde taak zijn.
Een kind wat voor zichzelf op kan komen en zich daardoor sterk genoeg voelt om af te wijken van de groepsnorm zit uiteindelijk lekkerder in zijn vel. Een kind ontwikkeld daardoor zijn eigen mooie en unieke zelf.
Weerbaarheid komt voort uit zelfvertrouwen, dat is een mooie eerste stap.
Geef elkaar in het gezin eens een compliment, kinderen kunnen je zo mooi verrassen in wat zij zien.

Hans Andreus schreef er een mooi gedicht over:

Je bent zo
mooi
anders dan ik,

natuurlijk
niet meer of
minder
maar zo mooi
anders

ik zou je
nooit
anders dan
anders willen

Esther Mars – Bij5 Coaching