Komkommertijd.

Kent u dit begrip? “Komkommertijd is de benaming voor een bepaalde periode in het jaar, met name in de zomer, waarin er weinig nieuws te melden is omdat politici en veel anderen op vakantie zijn”. (Met dank aan Wikipedia)
Ik merk nu voor het eerst bij mijzelf, waar zal ik aandacht aan besteden, wat is een columnwaardig onderwerp? Snelheidsduivels in de bebouwde kom? Nee, al eens gedaan. Corona? Al zoveel over gezegd, wat heb ik toe te voegen? Wat is actueel? Mmmm, weet het niet. Dat schiet dus niet op.
Maar ook al is het in deze Komkommertijd ook Coronatijd, heel Nederland is bijna op vakantie en wel vooral in Nederland. Want niet te ver weg, lekker veilig en indien nodig ben je zo weer thuis zonder dat je in quarantaine moet. En Nederland heeft zoveel mooie plekjes, dussss. Wij hebben vanwege Corona onze vakantie in Frankrijk geannuleerd, niet voor onszelf, maar wel omdat we niet iets mee willen nemen als souvenir ten koste van anderen. Onze keus, anderen maken andere keuzes, helemaal prima. Maar, oh, luxeprobleem, wij wilden er ook el even op uit. Gewoon een paar daagjes naar de kust of Zuid Limburg.
En dat we daarin niet uniek waren, kregen we al snel in de gaten. Werkelijk alles zat vol. Zeker de kleinschalige B&B’s in de rustigere, kleine afgelegen dorpjes. Tot we een adres troffen, waar net een annulering was. Zoals vaak namen we onze fietsen mee, dan konden we lekker de natuur in. En dat lukte, lange stukken gefietst met soms kilometers zonder tegenliggers, ondanks dat alles volgeboekt was. Fijn hoor! Rust, ruimte, heerlijk genieten!
Tot we in de grotere dorpen en steden kwamen, daar hebben we ervaren wat we afgelopen weekend op tv zagen. Hele meutes mensen in het centrum van Vaals op de markt, alsof er niets aan de hand was. 1 ½ meter afstand houden? Wat is dat? Wij zijn er langs gefietst, hebben ons verwonderd en zijn maar niet afgestapt.
Begrijp me goed, ik ben niet bang aangelegd, wij hebben ook heerlijk op een terras gezeten, maar die drukte, dat om elkaar heen krioelen, dat voelt niet goed. Teveel vreemde mensen waarvan je niet weet hoe serieus ze hun aandeel in de verspreiding van een lelijk virus nemen.
1 ½ meter is voor mij echt niet het nieuwe normaal, maar wel een tijdelijke noodzaak in heel veel situaties.
En zo gaat het toch weer over Corona. IK