Keuze perikelen.

Het hele leven bestaat uit keuzes maken, bewust of onbewust.

Het begint al bij de geboorte, ga ik ademhalen of niet. En zo gaat het steeds maar door, elke dag begint het ’s morgens met sta ik op of blijf ik nog effen liggen, daarna; ga ik mij douchen of blijft het bij een waslap. Dan; welke kleren doe ik aan, b.v. korte broek of een lange. Blauw of zwart. Je staat er nooit bij stil, maar het hele leven is keuzes maken. Dan het ontbijt, wel of niet, broodje of beschuit, wat erop, koffie of thee, gebakken of gekookt ei. Afwas in de wasbak of op het aanrecht of in de afwasmachine.

Naar je werk, op de fiets of met de auto. Ga je op de fiets, regenjas mee of niet. In de auto, radio of CD, bij radio, welke zender, constant keuzes. Met de fiets vandaag de mooiste of de snelste weg, met de auto binnendoor of via de snelweg. Kom je op je werk denk je; eerst koffie of ga ik langs kantoor even bijkletsen of gelijk naar m’n werkplek. Tijdens je werk blijf je keuzes maken. Waar ga ik mee beginnen, constant maak je afwegingen, oftewel keuzes. Soms bewust, maar veelal onbewust.

De ene keer kies je bewust voor jezelf en de andere keer cijfer je jezelf helemaal weg en soms staat het resultaat centraal en niet een persoon. Maar wel elke keer een keuze.

Voordat ik aan dit stukje begon had ik de keuze uit velerlei onderwerpen, maar ik werd getriggerd door het woord keuze of keus. Keuze is een onderdeel van onze vrijheid, iets waar we niet altijd bij stil staan. Het is ook niet overal vanzelfsprekend. Alles vastleggen in wetten en regels, is “soms” nodig, maar kan ons ook beperken en dan is het de kunst om als samenleving daar een juiste weg in te vinden en de juiste keuzes te maken.

Gelukkig had u als lezer de vrije keuze om deze column wel of niet te gaan lezen en hopelijk hebt u de juiste keuze gemaakt.

Schim