Hoezo Privacy?

Begin dit jaar verhuisde mijn moeder naar een serviceflat, omdat zij al op leeftijd ik, regelde ik, haar zoon, alle verhuisberichten naar diverse instanties waar zij contacten mee heeft.
Bij de eerste instantie die ik belde werd mij gevraagd of mijn moeder bij mij was. Ik vertelde dat zij 100 km verderop woont en nu niet naast mij zat. Dan kan ik niets voor u doen, meneer, de wet op de privacy geeft ons hier geen mogelijkheid voor, vertelde de mevrouw van de klantendienst.
Enige dagen later was ik bij mijn moeder en heb ik nogmaals gebeld. De mevrouw van de klantendienst vroeg toen weer of mijn moeder bij mij was. Ik zei dat ze naast mij zat en die mevrouw vroeg of ze haar even aan de telefoon kon krijgen. Prima, ik gaf de telefoon aan mijn moeder. Die mevrouw vroeg, bent u die en die? “Ja”, antwoordde mijn moeder. En mag uw zoon het nieuwe adres doorgeven? “Ja,” antwoordde mijn moeder. Dank u wel, geeft u nu uw zoon maar weer. Ik nam de telefoon weer over en het adres werd in het systeem van de instantie door de mevrouw van de klantendienst prompt gewijzigd.
Wat zou er gebeurd zijn wanneer ik bij de eerste poging de telefoon aan mijn eigen vrouw gegeven had en die had geantwoord op de vragen van de klantenservice dat zij mijn moeder was en toestemming gaf voor de adreswijziging? De mevrouw van de klantendienst kon door de telefoon niet zien wie ze aan de telefoon had, mijn moeder hoefde zich niet te legitimeren of zo. Hoezo privacy?
Zo ging het bij een aantal instanties, er waren ook instanties bij waar ik zonder verdere vragen een mail naar kon sturen met de adreswijziging. Hoezo privacy?
Bij weer een ander bedrijf dat ik opbelde was het geen probleem. Er werd naar de geboortedatum van mijn moeder gevraagd ter controle en het adres werd telefonisch gewijzigd. Hoezo privacy?
Hieruit volgt maar weer dat niet alle instanties hetzelfde handelen met betrekking tot de privacywet. Is dit wel de bedoeling van deze wet? JL.