Hoe met Kerst de liefde ontbrandde

Als je vroeger op de Ds. Cazemierschool in Oudleusen goed je best deed tijdens de blokfluitlessen, dan mocht je in groep 8 tijdens de kerstviering fluit spelen. Ik deed stinkend mijn best, want met Kerst wilde ik schitteren.

 

De weken voor Kerst oefende de blokfluitclub samen met meester De Haan. Hij kon prachtig piano spelen. Hij daagde de kinderen uit, leerde hen meerstemmig spelen en zingen en begeleidde zelf de samenzang op piano. Als de kerstviering dan eindelijk daar was en je na veel oefenen bij kaarslicht in je nieuwe kleren op het podium zat, dan had dit iets magisch. Wat klonk dat prachtig. En wat was dat mooi om met je fluitpartij deel uit te maken van dat geheel.

 

Een paar jaar later ging ik naar een kerstnachtdienst in Dalfsen. Daar speelde de fanfare van Exelsior kerstliederen voordat de dienst begon. Opnieuw werd ik gegrepen door al die stemmen van instrumenten die samen een harmonieus geheel vormden. Ik dacht weer terug aan de momenten dat ik zelf met Kerst blokfluit speelde en werd op slag verliefd.

Ik zette mijn zinnen op het bespelen van een instrument en op mijn 19e had ik mijn eerste verkering met een koperinstrument. Mijn ouders dachten dat dit een bevlieging van mij was. Dit stimuleerde me juist om door te zetten en inmiddels heb ik als muzikant al 2 jubilea en vele kerstconcerten achter de rug. Nog steeds vind ik het prachtig om met Kerst te spelen en deel uit te maken van een orkest.

Veel mensen doen met Kerst hun best om voor de ander een mooi kerstgeschenk te kopen. Ik geloof dat het niemand ooit zal lukken om mij met Kerst een mooier kerstgeschenk te geven, dan het geschenk dat meester de Haan mij ooit gaf. Ik beleef er tot op de dag van vandaag nog steeds veel plezier aan.

Muziek is prachtig en samen musiceren is nog mooier. Het is als samen werken aan een goede relatie. Als je goed naar elkaar luistert, elkaar de ruimte geeft en als je er bent op de momenten dat je er moet zijn, dan ben je in staat om samen te vlammen. En als je hierin blijft investeren, dan dooft dit liefdesvuur nooit.

 

Henriët