Het glas halfvol

Het zijn bijzondere tijden. Corona houdt ons al bijna een jaar in een stevige houdgreep. Sommigen van ons raakt het heel direct door het verlies van een familielid of verlies van werk. Het kan best nog wel even duren voordat we ons normale leventje weer kunnen oppakken.
De focus ligt vooral op al die zaken die we niet meer kunnen of mogen. Natuurlijk grijpen de noodzakelijke maatregelen flink in op vele terreinen. Alles moet zoveel mogelijk op 1.5 meter. En met een mondkapje. Sporten is bijna niet meer mogelijk en ook winkelen kan alleen nog online – en dat is toch veel minder leuk. Even gezellig op bezoek kan alleen onder bepaalde omstandigheden – eigenlijk voelt het alsof het niet meer kan. De kerk zit dicht, de Wiekelaar grotendeels. We werken voornamelijk thuis – als we überhaupt nog kunnen werken. We spreken veel minder mensen dan normaal.
In een tijd als deze moeten we juist proberen te kijken naar wat er nog wel mogelijk is. Het glas is nog halfvol. Via telefoon en beeldbellen kunnen contacten worden onderhouden. Er zijn families of vriendengroepen die wekelijks via een gezamenlijke zoom-meeting bijpraten (soms compleet met een hapje en een drankje). De digitale wereld biedt zo allerlei manieren een oplossing voor de opgelegd beperkingen. Zo “bezoeken” velen op zondag toch nog de kerk.
In een dorp als Oudleusen is nog veel mogelijk. Zeker in vergelijking met een gezin met kinderen die driehoog in een flat in een grote stad woont.
We hebben hier alle ruimte zodat we ongehinderd het huis kunnen verlaten voor een flinke wandeling. Dagelijks of vooral op zondag (her)ontdekken we zo hoe mooi onze omgeving is.
Verder biedt ons dorp nog veel meer. De supermarkt is gewoon open en ligt vol met levensmiddelen. Bovendien hebben ze een bezorgdienst voor als het nodig is. De plaatselijke cafetaria biedt iedere week een gevarieerd afhaalmenu. (En soms als je niet te ver weg woont brengt Billy – in heel speciale gevallen – op een drafje de maaltijd naar je toe.) De school en de peuterzaal zijn beperkt open. Bovendien is de afhaalbieb ook een aantal uur open, zodat men daar de gereserveerde boeken kan ophalen.
Veel winkels en andere bedrijven zijn bovendien heel creatief om de klant ten dienste te zijn. Afhalen of brengen – veel is mogelijk. Pak gewoon de telefoon en overleg met hen wat er te regelen valt!
Kortom, laten we vooral kijken naar dat wat nog mogelijk is in deze bijzondere tijden.
Ad Zwaga