Het dorp.

In het tweede historische fotoboek dat Plaatselijk Belang jaren geleden samenstelde, stond een foto van het dorpsaanzicht van Oudleusen zoals dat er in de vroege jaren ’60 uitzag. Een sfeervol plaatje, met oude woningen omgeven door grote bomen. Ik had er graag eens rondgelopen in die situatie. Helaas, aan de tekentafel werd anders beslist en er ging een dikke streep door dit vriendelijke beeld. De sloophamer kwam, de schop ging in de grond en enige tijd later lag er een strak stuk asfalt in een gestroomlijnde bocht, zoals ze die momenteel in Zandvoort met man en macht aan het namaken zijn. Het aanzicht van Oudleusen zou nooit meer hetzelfde zijn.

Inmiddels zijn we een flink aantal tekentafels verder, met grootse plannen waar geregeld ook weer zo’n dikke streep doorheen ging. Maar afgelopen week werd dan toch echt het startsein gegeven voor de aanleg van de nieuwe Vechtdal-verbinding, die een ander ‘straatbeeld’ moet verhelpen: dat van stilstaande auto’s in de spits. Dat daarvoor weer flink wat mooie oude bomen moesten wijken hebben we maar te accepteren. Weer een nieuw aanzicht. Maar ja, verandering is de enige constante zeggen ze dan.

Want aan de andere kant van het dorp is het al niet anders. Laat in Google Streetview het poppetje maar eens vallen in het Boekweitland en je bent ineens terug in september 2010. Van energiezuinige starterswoningen nog geen spoor, de enige bebouwing wordt gevormd door de ‘good old’ Regenboog aan de rand van het oude evenemententerrein, waar zo te zien een behoorlijk verregend Oranjefeest heeft plaatsgevonden. Ook dit stukje Oudleusen werd op flink wat tekentafels onder de loep genomen en ook hier zijn de gevolgen inmiddels zichtbaar: een strak nieuw evenemententerrein en een levendige jonge buurt die een belangrijk aandeel in de toekomst van het dorp zal hebben. Een toekomst die vast ook weer vol nieuwe aanzichten zit. Voor de verandering.

Dennis van Oenen