Groen.

Zo’n dertig geleden kochten wij een stukje bos aan de Hessenweg, ik weet nog dat er vroeger een schapenschot en een varkensschuur stonden, iets verder naar achter woonde de marskramer Willem Buis in een wagen, die had zelfs een huisnummer ,L 94. Het leek mij een leuk idee het schapenschot te herbouwen, dus heb ik een brief gestuurd naar de wetgeleerden op het gemeentehuis, helaas wilden zij hieraan op geen enkele wijze aan meewerken.
Ten eerste had er volgens de betweters nooit iets gestaan, zij hadden dit vastgesteld, na onderzoek ter plaatse, en neemt U van mij aan, als een ambtenaar zegt dat er niets heeft gestaan ( ondanks foto’s en oude landschapkaarten) dan heeft er niets gestaan!!! En ten tweede, het was natuurgebied, niet zomaar natuurgebied, nee ‘hoge’ natuur zelfs.
Sinds die tijd ben ik helemaal gehersenspoeld, het leek wel een droom, ik, eigenaar van een stukje ‘hoge’ natuur, dat wil toch iedereen wel, ik ben nu ook helemaal ‘groen’. U moet er ook niet vreemd van opzien als U mij vandaag of morgen met blote voeten ziet lopen bij Bobbie op het Bellingeweer.
Maar algauw na de aankoop kreeg ik een flinke tegenslag te verwerken, er was zure regen op het bos gevallen, alles zou dood gaan, ik heb dit weten te voorkomen door heel veel stikstof te zaaien, dit op aanraden van de deskundigen. Nu heb ik hier enorme spijt van, het blijkt juist erg slecht te zijn voor de natuur, want brandnetels, klimop, wilde hulst, braamstruiken ed.
nemen zo de overhand. Nu ik helemaal ‘groen’ ben, doe ik alles voor de natuur, ik maak open plekken, zodat de buizerds beter op haasjes,konijntjes ed. kunnen duiken, de fazanten zijn al op. Nu ben ik handmatig bezig de overtollige braamstruiken weg te halen, zodat de wolven en hun welpjes niet te veel doornen in hun voetjes krijgen ,ook zoek ik nog wat kippen voor de vossen, misschien kan Scherpenkate regelmatig wat kippen los laten, ook voor de beesten in de Mennisten. Erg blij ben ik met het plan van de provincie om geld uit te trekken voor een dassentunnel bij ons bos, dit ipv bredere parallelwegen, de schoolkinderen en fietsers kunnen zelf wel uitkijken, dassen kunnen dit niet, stel je voor een das onder een auto, dan zijn natuurmonumenten en Staatsbosbeheer helemaal van het pad af.
Ook verwacht ik van de provincie dat er touwen over de Hessenweg worden gespannen zodat de eekhoorntjes veilig over kunnen steken om hun nootjes en andere lekkernijen op te halen bij Anton aan de Stuwe.
Rest mij U te kunnen melden dat er weer een paar Vilsterse klapkopmotten zijn aangetroffen in ons bos, dit vereist nog nader onderzoek, evenals het opnieuw inrichten van ons buitengebied ivm het opdoeken van alle stallen en boerderijen. Als deskundige zal ik mij hiermee bezig gaan houden, misschien kom ik hier later op terug. Veel groene groeten van: Goos wilm