Griekenland.

Deze maand gaan we met 60 varkenshouders naar Griekenland, kijken waar ons belastinggeld gebleven is….. We hebben een prachtige Europese club met daarbinnen Nederland als actiefste afdeling. Gedurende 20 jaar lidmaatschap heb ik maar weinig uitjes gemist. Jaarlijks worden in doorsnee 2 landen bezocht gedurende enkele dagen. In al die jaren zijn vrijwel alle Europese landen verkend alsook enkele daarbuiten. Naast vele bedrijfsexcursies en lezingen staat netwerken en gezelligheid centraal. Wanneer je al lang lid bent lijken de lezingen steeds saaier, de bezoeken mooier en de gezelligheid groter. Ik noem het dan ook vaak snoepreisjes, grotendeels wel zelf betaald overigens.

Wat in alle landen opvalt is dat de gedrevenheid nergens zo groot is dan in Nederland. Je kunt dat positief opvatten, maar anderen betitelen dit negatief als gejaagdheid en stress. In de meeste landen maakt men zich vandaag nog niet zo druk over morgen. Wordt er geleefd en genoten tijdens de actieve levensfase en dit niet uitgesteld tot de pensioenleeftijd wanneer de eenmaal aangenomen levenswijze toch niet meer veranderd. Over het algemeen is de gastvrijheid over de grens groot, er wordt maar zo een dag voor jou als onbekende uitgetrokken en er moet altijd samen uitgebreid gegeten en gedronken worden. Zelf krijgen we thuis ook veel buitenlanders over de vloer, maar ben ook altijd weer blij bij vertrek. Er moet immers nog gewerkt worden, zo redeneren wij.

In al die landen hebben we echter gelijk nieuwjaar, zijn hardlopers doodlopers, maakt alleen geld niet gelukkig en draagt het laatste hemd geen zakken. Op verschillende manieren uitgesproken zijn deze gezegdes alom bekend. De reisinformatie over Griekenland hebben we al toegestuurd gekregen. De staatsschuld is hoog evenals de werkloosheid, de te bezoeken bedrijven blinken niet uit in efficiëntie, veel handel gebeurt met zwart geld. Ben toch vooral benieuwd naar de Grieken zelf, de Sirtaki dans, de muziek, het eten, drinken en natuurlijk hoe het met de varkenshouderij en de reisgenoten gaat.

Johnny Hogenkamp