Getting things done

En dan is het ineens alweer eind november. Je knippert een paar keer met je ogen en er is weer een jaar voorbij. Jaarlijstjes, top-zoveels en terugblikken duiken links en rechts alweer op.

Vroeger sloeg je aan het eind van het jaar je papieren agenda dicht en dan had je een soort papieren documentaire van de dingen die je de afgelopen twaalf maanden bezig hielden. Een boekwerk van alle werk- en privéafspraken, vervelende gebeurtenissen en feestelijke mijlpalen, overvolle hectische periodes en bewust leeg gehouden vakantieweken.

Tegenwoordig probeer ik dat allemaal digitaal bij te houden. Dat is handiger, want je bent niet aan één jaar gebonden, hebt op meerdere apparaten dezelfde agenda tot je beschikking, kunt zaken met anderen delen en repeterende gebeurtenissen automatisch doorplannen. Voor de kritische afspraken kun je zelfs een snerpende herinneringsmelding instellen.

Toch blijft een gecontroleerde, kloppende planning één van mijn grootste ‘struggles’, zoals dat in mooi Nederlands heet. Het netjes vastleggen van een afspraak is één, het op tijd herinneren, voorbereiden en bereizen ervan is twee. Andere uitdagingen zijn het stellen van prioriteiten, doen van toezeggingen die ook daadwerkelijk haalbaar zijn en het opbrengen van de discipline om daadwerkelijk te starten met een vervelend klusje.
Verder wordt mijn planning met enige regelmaat ontwricht door dingen die ik wel had toegezegd, maar niet in mijn agenda genoteerd. Het schrijven van deze column bijvoorbeeld.

Een paar weken geleden was ik bij een workshop over de Getting things done-methode. Een slimme manier om afspraken, zaakjes en taakjes systematisch af te vangen in een sluitend systeem, zodat deze niet in je hoofd blijven rondspoken. Rust en controle dus, zodat je je volle concentratie kunt richten op dat wat je écht van plan was te doen.
De workshop was gebaseerd op een boek met dezelfde titel, dat de principes van de methode beschrijft en uitlegt hoe je dit in je dagelijks leven kunt toepassen. Toevallig kwam ik dat boek jaren terug al eens ergens tegen en ik ben al een hele tijd van plan het eens aan te schaffen.

Ik heb er alleen nog geen tijd voor gehad.