Geluks-perikelen.

Heb je dat ook wel eens, dat er van alles door je hoofd heen gaat. Ze noemen het ook wel malen. Gelukkig zijn het meestal gedachtenspinsels waar je erg gelukkig van wordt. Als je oog hebt voor de natuur komt het geluksgevoel vaak vanzelf naar boven. Om er eens een te noemen: als je ’s morgens wakker wordt en de zon straalt uitbundig, dan geeft dat al vaak een geluksgevoel. Heel wat anders dan wanneer het pijpenstelen regent, alhoewel je dan met een beetje geluk de plannen van dag kunt wijzigen en toch weer het geluksgevoel de boventoon voert.
Gelukkig zijn wij allemaal verschillend en hebben we allemaal een verschillende manier van geluksgevoel. Geluk hebben is ook maar een begrip. Wanneer heb je nou echt geluk? Wanneer ben je echt gelukkig? Is dat in de liefde, is het als je gezondheid je niet in de steek laat of is het meer van materiële aard.
Geluk kan je soms toelachen, vaak zie je het niet, maar toch. Geluk zit hem vaak in de kleine dingen, zoals een vriendelijke glimlach, een hand die naar je zwaait, vaak ervaar je het niet zo, want je bent het gewoon en toch als niemand naar je zwaait of glimlacht geeft dat geen geluksgevoel.
Eigenlijk hebben wij al het grote geluk dat we in Nederland zijn geboren, natuurlijk is het niet leuk dat we veel belasting moeten betalen, hoor je vaak, maar dat staat in schril contrast met wat er mis is, in de meeste delen van de wereld om ons heen. Zeker in de afgelopen weken hebben we kunnen zien dat je geluk wreed verstoort kan worden door iemand die waarschijnlijk er al jaren een andere interpretatie van het woord geluk op na houdt of het woord niet meer kent. Natuurlijk gaat hier in Nederland ook van alles fout en mag je weer van geluk spreken als je daar niet bij betrokken bent, zie o.a. de toeslagenaffaire.
Gelukkig hebben we hier vele wegen die tot geluk kunnen leiden en gelukkig mogen en kunnen wij hier heel veel zelf beslissen, van dat geluk is niet iedereen doordrongen, maar gelukkig is dat niet het grootste deel van onze bevolking en dat is een groot geluk.
Gelukkig zit er aan deze column ook een eind, gelukkig mag een ieder voor zichzelf uitmaken wat geluk voor haar/hem inhoud, maar als je gelukkig wordt van kleine dingen, is dat een groot GELUK.
Schim.