Energie in een notendop

Noten staan de laatste jaren in de belangstelling omdat uit veel onderzoeken steeds weer blijkt dat het eten van noten vele gezondheidsvoordelen heeft. Zelfs de schijf van vijf heeft noten een vaste plaats gegeven binnen een verantwoord voedingspatroon.

Hazelnoten, walnoten en tamme kastanjes zijn zelfs regionaal te verkrijgen. Ieder noot heeft zijn eigen kwaliteiten.

De hazelnoot is zo eiwitrijk dat die prima als eiwitbron binnen een maaltijd kan worden ingezet. Walnoten bevatten een hoge mate van omega 3 oliën, die door interne processen in ons lichaam kunnen worden omgezet in EPA en DHA. De omzetting gebeurt doordat je lichaam als een echt scheikundig laboratorium aan het werk gaat. Daarvoor heeft “je laboratorium” veel mineralen en vitaminen nodig die dan voldoende in het lichaam aanwezig dienen te zijn. Daarbij lukt het alleen als je geen stress hebt, want dan staat je lichaam in de staat van vluchten, vechten of bevriezen en is er geen energie over om de omzetting van Omega 3 naar EPA en DHA vorm te geven. Deze omzettingen zijn belangrijk voor ons. Zo smeren ze onze hersenen bijvoorbeeld. Walnoten kun je vaak voor weinig geld kopen bij kraampjes langs de weg. Wel eerst thuis op een krant laten drogen voor je ze eet. Dat is nodig omdat tijdens het oogsten de noten vaak nog vochtig en groen/wit van binnen zijn. Drie weken drogen in een goed geventileerde ruimte is voldoende. De noten zijn goed gedroogd als ze, wanneer je schudt, de noot voelt bewegen. De tamme kastanje is een noot die je vaak tegenkomt in een park! De tamme kastanje bevat wat minder olie dan de walnoot en hazelnoot maar staat wel bol van de complexe koolhydraten en barst dan ook nog eens van de vitamine C. De hazelnoot kun je direct na de oogst eten, ze smaken vers lekkerder dan wanneer ze een tijd hebben gelegen. Alle noten zijn mineraalrijk en vitaminerijk en doen je lichaam goed. Wees niet bang voor de vetten in noten. Vetten hebben we immers nodig! Wel de goede dan, zoals in noten. Elke dag een handje noten is voldoende.

De hele zomer hebben de noten kunnen rijpen in de zon waardoor de noten erg veel vitaliteit bezitten waarmee ze jou kunnen voeden! Noten kun je vaak goed bewaren waardoor je er nog lang van kunt eten. Wel droog bewaren zodat schimmels geen kans krijgen.

Het leuke is dat het nu een mooie tijd is om deze prachtige vruchten van de Nederlandse natuur zelf bij elkaar te sprokkelen in bossen en parken en in voedselbossen! Zonder of met kinderen/kleinkinderen een fantastische herfstactiviteit!

 

In december lukt het mij niet een column te schrijven. Ik ben dan op vakantie.

Groeten, Sofie