Emigratie naar Oostenrijk

Een appje op mijn werkmobiel; de vraag of ik een column wil schrijven over onze op handen zijnde emigratie? Ik app terug “ja leuk”, want dat vind ik het echt. Maar ook denk ik, wanneer zal ik dat dan gaan doen. Tussen werken in mijn eigen fysiotherapie praktijk (waar velen mij van zullen kennen) zorgen voor onze kinderen Norah van 7 en Tom van 4, ons huis op orde houden, want dat zal binnenkort verkocht worden, en natuurlijk het emigreren zelf.

Maar misschien is het goed om te doen, voor mezelf om in dit hectische komende halfjaar mijn volle hoofd leeg te schrijven. En hopelijk ook voor anderen. Want wat zijn we nou eigenlijk van plan en waarom.

En zo is het dat ik nu op zondag 12 januari deze eerste column zit te schrijven in de auto onderweg naar Oostenrijk. Want morgen gaan we samen het koopcontract tekenen van ons nieuwe huis in Wenns, Pitztal, Tirol, Oostenrijk. Bijzonder moment!

En nu ik toch dit schrijf biedt het ook de mogelijkheid antwoord te geven op de vraag die ons afgelopen tijd al vaker gesteld is. Hoe kom je daarbij? Want ja, we hebben alles toch prima voor elkaar. ActieFit loopt goed, Erwin zijn werk als vrachtwagenchauffeur bij Schenk bevalt hem goed. We hebben een fijn huis met leuke buurtjes in Nieuwleusen. Onze beide ouders wonen lekker dichtbij. De kinderen hebben het fijn op school. Dus inderdaad niks te klagen.

Toch zijn we al een aantal jaren bezig om te kijken of het mogelijk zou zijn voor ons om te emigreren. Hoewel “bezig”… zoiets begint natuurlijk met een gedachte. En dat moment weet ik nog goed. Het was op de terugweg van een wintersportvakantie. Allebei onder de indruk van de schoonheid van het berglandschap. Hoewel we daar toen weinig van zagen, het was namelijk aardedonker midden in de nacht. Zei één van ons twee (wie weet ik niet meer, we beleefden dat allebei zo.) “wat is het hier toch mooi, je zal er maar wonen”.

Zo zijn we daar dus bijgekomen. Maar er zit natuurlijk nog heel veel tussen het uitspreken van die gedachte ongeveer 3 jaar geleden en de dag van morgen waarbij we het koopcontract zullen gaan tekenen.
Dat is onder andere 8 keer heen en terug rijden naar Oostenrijk, 4 huizen bezichtigen, gesprekken voeren bij een bank voor de financiering, gesprekken voeren bij bouwbedrijven en met een aannemer (één van de eerder bekeken woningen zou TE grondig verbouwd moeten worden) En óók de afspraak samen maken niet meer naar andere huizen te kijken, nadat een eerder huis definitief niet ons huis zou worden. En dan toch… bleef het onze wens. En vertrekken we over een half jaar naar Wenns.