Een soort Zaandstege.

Al geruime tijd verdiep ik me wat in de relatie van de Vecht met de aanliggende buurtschappen, dorpen en steden. Directe aanleiding is onze eigen Holleweg, ik spreek liever van Zaandstege. Diep kronkelt die steeg door de es. Bij hoogwater op de Vecht gooiden de boeren de steeg dicht. Het is eigenlijk een eeuwenoud overlooppunt. Ik heb daar al eens eerder over geschreven.

Op verkenning in Oud-Bergentheim ‘ontdekte’ ik de Bronpoelsteeg, die laag in de Berg Es ligt.  Ook die steeg loopt naar de Vecht. Vroeger kwam je via die steeg bij het voetveer.

De overeenkomsten zijn opmerkelijk: een oud weggetje, diep door de es, links en rechts wallen met bosschage en allebei  hebben ze voorin een hobbel, zodat het Vechtwater er nooit meer door zal komen, nooit meer. (Hoewel: wat was het ook al weer? Eén overstroming in de 1250 jaar?).

In Oud-Bergentheim was die overstromingskans trouwens wel erg groot in de tijd toen er nog geen dijken lagen, zo’n halve eeuw geleden. Ze gooiden de Bronpoelsteeg niet eens dicht, want het Vechtwater kwam toch wel via de Möllinksvaart, alias Oude Vaart, alias Bergentheimerbeek. Ook het ‘Diepe Gat’ bij de Mast- en Roet Es’ was een zwakke plek. Het echte pijnpunt lag echter op de beek tussen de Mast- en Roet Es en het Loo. Maar die pijn is weg sinds daar in 1965  een stuw met gemaal werd gebouwd,

Op ten minste drie plekken wilde de Vecht daar in Oud-Bergentheim dus  uitbreken. Ook dat is een overeenkomst met de situatie in Oudleusen. We hebben hier ook drie overlooppunten: de Zandsteeg,  de voormalige steeg langs de Poel (richting de ‘Olde Grachte’, die langs  timmerbedrijf Van der Vegt liep naar de  Westerkampen) en de Maneweg, langs de oude erven Zielman en Oldhuis.

Op andere plaatsen van de Vecht kwam ik al diverse varianten tegen van hoe de Vecht zich links en recht gedroeg en gedraagt.

Lezers die zelf wel eens die Bronpoelsteeg willen bekijken, kunnen die vinden aan de Brinkweg. Komend vanaf Beerze en Mariënberg de Hardenbergerweg op en daarna aan de linkerkant de Buurtweg en vervolgens de Brinkweg. De Bronpoelsteeg ligt op het Westeinde, schuin tegenover de oude erven Wiegmink en Waterink. Het is misschien een mooi fietstochtje!

Wim van Lenthe