Duurzaam Oudleusen.

Als ik vroeger een vervelend klusje had, zoals het maken van huiswerk, zocht ik altijd naar smoesjes om het uit te stellen. Ik was eigenlijk best goed in het verzinnen van uitvluchten. Met “het is niet nodig, ik haal het zo ook wel” kwam ik niet weg bij mijn moeder, die ook de andere goede redenen meestal snel van tafel veegde.
Hier moest ik aan denken tijdens één van de vele klimaatdiscussies van de laatste tijd. Vrijwel direct hoor je het argument, dat de natuur zich vanzelf hersteld en dat al die maatregelen dus helemaal niet nodig zijn. Zeker de natuur hersteld zich vast wel, maar misschien is dat voor de mens te laat –ook voor de dinosaurussen was het op een bepaald moment over en sluiten. Dat bijna alle wetenschappelijke onderzoekers aan de bel trekken is wel iets om over na te denken. Hardnekkig zijn andere punten die worden ingebracht om maar niets te hoeven doen. “China! China is veel groter en die doet niets.” Of dat waar is weet ik niet, maar mijn gesprekspartner meestal ook niet. – Dan moet ik direct aan “sloot” en “springen” denken. – “Nederland wil altijd het braafste jongetje van de klas zijn. En wij zijn zo klein, dat zet geen zoden aan de dijk”. Maar alle kleine beetjes helpen en het moet toch ergens beginnen – overigens niet zo vreemd dat het gebeurt in een land dat steeds zoden aan de dijk heeft moeten zetten (om niet te overstromen). Maar dit terzijde. Punt is dat een groot aantal mensen zeer creatief bezig is om allerlei redenen te verzinnen om maar niets te hoeven doen.
Een ander veel gehoord argument dat het teveel extra kosten met zich meebrengt. Het heet immers niet voor niets “duurzaam”. Maar het is maar zeer de vraag of alle maatregelen voor het klimaat op den duur echt veel duurder zijn. Het plaatsen van zonnepanelen of het vervangen van traditionele lampen door ledverlichting levert op langer termijn juist een besparing op voor onze portemonnee. De hele energietransitie kost best veel geld, maar is ook nodig omdat de fossiele brandstoffen, zoals gas, olie en steenkool, op raken. Dat de nieuwe vormen van energie (wind en zon) minder belastend zijn voor het milieu is mooi meegenomen.
Dat alle kleine beetjes helpen blijkt ook uit de actie die is opgezet door het E-Team Cazemier. Deze twaalf Oudleusense energie-activisten hebben alles in het werk gesteld om zoveel mogelijk traditionele lampen te vervangen door ledverlichting. Ledlampen gebruiken niet alleen 80 tot 90% minder energie, maar gaan bovendien meer dan driekeer zolang mee. Dus wordt er flink bespaard op de energierekening, maar je hoeft veel minder vaak nieuwe lampen te kopen. Tel uit je winst! Daarnaast heeft het team via de Vechtanjer ook allerlei praktische tips om energie te besparen. Makkelijk te realiseren en het kost geen geld. Zo kun je zien dat je op heel eenvoudige manieren een bijdrage kan leveren om de totale energiegebruik te verminderen.