Déjà vu.

Eind augustus hielp ik in Nieuwleusen met het plaatsen van een Sara voor een dierbaar familielid. Grondboor in de hand, voor het aanbrengen van de benodigde gaten om het zelf geknutselde spandoek in de bodem te verankeren, en een clubje vrienden, buren en familieleden van de jubilaris om mij heen, bezig met het plaatsen van aanvullende teksten, poppen en versieringen. Opeens had ik een merkwaardige ervaring. Ik had nog nooit eerder een Sara geplaatst, maar dit voelde vertrouwd, alsof het zo hoorde en ook precies paste bij de tijd van het jaar. En toen realiseerde ik het me: de afgelopen jaren stond ik inderdaad, bijna op exact ditzelfde moment, ook altijd ergens met een grondboor te hannesen. Om precies te zijn ergens in Oudleusen, bij het plaatsen van de straatversiering ter voorbereiding op het Oranjefeest. En ik was me weer even bewust van wat al bijna gewoon aan het worden was: grote evenementen doen we even niet, er is dit jaar geen Oranjefeest.
Sterker nog, een dikke maand later zitten we weer thuis met aangescherpte maatregelen. Vergaderingen voor het werk vinden weer digitaal plaats vanaf de keukentafel en klinken steevast de eerste vijf tot tien minuten ongeveer zo: “Hoor je ons ook? Volgens mij hoort hij ons niet.” “Ik hoor jullie niet, horen jullie mij wel?” “Ja, wij horen jou wel maar jij hoort ons niet.” “Dat hoort hij niet.” “Wacht ik log even opnieuw in. Horen jullie mij nu wel?” “Ja, nu horen we je wel maar zien we je niet.” “Wat zei je? De verbinding is volgens mij heel slecht.” Enzovoort. Ondertussen vullen de media hun zendtijd met analyseren waar de overheidsmaatregelen te ver gaan, niet ver genoeg gaan of anderszins niet deugen en hopen we elke dag weer dat de cijfers vanuit het RIVM wat gunstiger zijn dan de dag ervoor.
Wie er gelijk heeft, hoe lang dit nog gaat duren en wat ons nog staat te wachten, we weten het niet. Eén ding hoop ik in ieder geval wel: dat volgend jaar augustus in heel Oudleusen de grondboren gewoon weer de grond in gaan.
Omdat het nu eenmaal zo hoort.
Dennis van Oenen.