December, maand van de suikers.

December is de maand van de suikers. Heerlijk samen eten én vooral lekker snoepen. We beginnen niet voor niks in januari met goede voornemens als afvallen en gezonder eten. Waar kun je op letten als je wil snoepen en niet teveel wilt aankomen?

Suikers die in gebak en koekjes zitten zijn korte, snelle koolhydraten: glucose. Witte suiker wordt verkregen uit suikerbiet of suikerriet. Een proces waarbij alle voedingsstoffen verdwijnen en pure suiker, glucose, overblijft. Het is erg lekker, maar niet zo gezond. Onze bloedsuikerspiegel stijgt snel en daalt daardoor ook weer snel, waardoor de zoetbehoefte blijft. Daarnaast verarmt het ons lichaam. Voedingsstoffen die nodig zijn om het suiker te verteren zijn in de raffinage al verwijderd, waardoor we stoffen in ons lichaam daarvoor gebruiken. Calcium, bijvoorbeeld, wordt uit onze botten gehaald voor de suikervertering.
Gelukkig zijn er vele andere zoetmiddelen die net zo lekker en gezonder voor ons zijn. Suiker blijft wel suiker. Onbeperkt kunnen we het niet eten, maar we kunnen zeker gezondere keuzes maken in onze zoetbehoefte.
Gedroogde vruchten, zoals dadels, rozijnen en abrikozen zijn erg zoet én bevatten nog alle voedingsstoffen. Ze zijn ideaal om ze fijn te maken in de keukenmachine en te mengen met bijvoorbeeld noten, kokos of cacao. Hierdoor krijg je heerlijke en voedzame tussendoortjes. Oerzoet of sucanat is een prima vervanger van de witte suiker in cakes en taarten. Het heeft een intensere smaak terwijl het vrijwel dezelfde zoetkracht heeft. Rijststroop, gerstmoutstroop of andere stropen van granen zijn wat mildere zoetmiddelen. Ze zijn ideaal te gebruiken in sauzen, op de pannenkoek of om toetjes mee te zoeten. Fruit, zoals bosvruchten en bananen kunnen ook ter vervanging dienen. Beide in stukjes invriezen en vervolgens pureren met andere ingrediënten levert een heerlijke mousse of ijs op.
Het is altijd even schakelen als je iets niet gewend bent, maar de aanhouder wint! Hieronder alvast een recept voor iets lekkers voor bij de koffie en thee

12 gedroogde abrikozen (liefst de bruine; ongezwavelde); 50 gram pure chocolade, tenminste 72%;
12 pecannoten (of walnoten)

Laat de abrikozen 1 uur in heet water weken en laat ze dan goed uitlekken. Smelt de chocolade au bain-marie. Dan vul je elke abrikoos met een pecannoot en haal je het door de warme chocolade. Leg het op bakpapier en laat opstijven. Geniet er van!