DE SCHORT

Tegenwoordig zie je in horecagelegenheden vaak mensen van de bediening in hele lange, soort van schorten, lopen. Ik moet dan altijd denken aan de zondagmiddagen toen ik nog een klein jochie was. Ik had dan mijn “goeie” goed aan en tijdens het eten moest ik een ‘grotemensen’ schort voor. Ik zat er helemaal in en als ik van de stoel af wilde stond ik boven op dat ding zodat ik alle kanten opviel. Ik vond dit verschrikkelijk en protesteerde dan ook luidkeels, ik kon wel eten zonder te slateren!!

Na veel gezeur en gedoe kon ik kiezen, nou ja kiezen……… geen schort,  geen eten, punt uit. Ik moet eerlijk bekennen dat ik tegenwoordig wel eens een schort pak als ik ga eten met nette kleren aan…….. verstand komt met de jaren.

 

Als je de gebruiken van de schort eens op een rij zet kom je tot de conclusie dat het een multifunctioneel kledingstuk is want het voornaamste doel van oma’s schort was om haar jurk te beschermen omdat ze er maar een paar had. Maar ook omdat het makkelijker was om een schort te wassen in plaats van een jurk. Ze gebruikte de schort ook als pannenlappen om de pannen van de kachel of uit de oven te halen. Het diende ook om de tranen en vieze neus van de kinderen af te vegen en als ze de eieren uit het kippenhok ging halen was het schortje heel handig om de eieren te dragen.

Als er visite kwam, konden de verlegen kinderen onder haar schortje schuilen. En als het koud was kon ze haar armen er indraaien en opwarmen. Het was ook geschikt om zweetdruppels af te vegen bij het koken als ze gebukt stond over de kachel. Hout voor die kachel werd ook in dat schortje binnengebracht. Groente uit de tuin droeg ze ook zo naar binnen en als de erwten of bonen gedopt werden gingen de basten in de schort. Als oma onverwachts visite aan zag komen stond je er van te kijken hoeveel meubels dat ouwe schortje kon afstoffen in een paar tellen. In de herfst werd de schort gebruikt om de afgevallen appels en peren te rapen en als het eten klaar was ging ze naar buiten en zwaaide met haar schort zodat iedereen wist dat het tijd was om binnen te komen. Het zal nog wel heel lang duren voordat iemand uitgevonden heeft wat, zoals een schort, voor zoveel doeleinden kan worden gebruikt. Let wel tegenwoordig zouden we er helemaal gek van worden als je wist hoeveel bacteriën in zo’n schort zouden zitten, toch hebben wij er niets aan overgehouden of toch………..ja heel veel liefde.

                                                                                                         Goos Wilm