De klas van ’80

Mijn schoolcarrière begon in 1980. Tegelijk met die van veertien andere kleuters, op de kleuterschool aan de Schaapmanstraat. De klassenfoto’s van die jonge jaren lijken onmogelijk lang geleden. En de mode van die tijd al helemaal. Toch kan ik me onze klas nog goed herinneren. Na twee jaar Dolfijn maakten we de overstap naar de ‘grote school’ aan de Spiegelstraat waar we nog zes jaar, in ongeveer dezelfde samenstelling, bij elkaar bleven.

We hebben het vast niet altijd zo ervaren, maar terugkijkend lijkt die tijd op de Cazemier een zorgeloze, ongecompliceerde tijd. Na de lagere school is ook onze klas de wijde wereld in getrokken. Sommigen bleven in de buurt, anderen zochten het verderop. Zo gaan die dingen.

Het was erg leuk om in 2011 bijna de hele klas weer terug te zien op de reünie bij het honderdjarig bestaan van de Cazemierschool. Met één klasgenoot-van-toen was ik betrokken bij de voorbereidingen, als lid van de jubileumwerkgroep. Met haar betrokkenheid, creativiteit en humor was Ineke Bijker een verrijking voor elke vergadering. In het dagelijks leven heette ze inmiddels ‘juf Ineke’, terug op onze oude school. Ze leek me helemaal op haar plek, betrokken bij de school en met een overduidelijke liefde voor het vak.

19 jaar werkte ze in totaal voor de Cazemierschool.

Op de Cazemiermarkt afgelopen voorjaar sprak ik haar nog even. Ze voelde zich goed en we maakten een grapje over het feit dat ze direct weer haar werk opzocht. Maar voor haar was het meer dan werk. Ook al kon ze de afgelopen periode niet veel aanwezig zijn op school, de betrokkenheid bleef.

Het nieuwe schooljaar begon met het bericht dat het niet goed met haar ging. En daarna is het snel gegaan, zoals dat dan heet. De klas van 1980 is niet meer compleet. Juf Ineke zal gemist worden.

Dennis van Oenen