Boerengeluk

“Ik begrijp niet dat mensen zich zo druk maken over de laagvliegroutes en de daarmee gepaard gaande geluidsoverlast. Ik geniet er juist van. Hoe lager, hoe mooier”, zegt boer Willem uit Oudleusen. “Zolang ik ’s nachts maar kan slapen, dan mogen ze wat mij betreft hun gang gaan.”
Boer Willem ergert zich aan mensen die overal een probleem van maken. “Sommigen hebben direct hun mening klaar en zijn zo heetgebakerd, in plaats van dat zij zich eerst eens goed in de zaak verdiepen en dan pas oordelen. Vaak zijn het die stadse lui. Ze vinden dat varkens in de modder moeten kunnen wroeten, maar ze willen wel voor weinig geld een varkensfilet op hun bord. Maak het elkaar toch niet zo moeilijk. Geniet van het leven en wat het je allemaal brengt. Neem nou die laagvliegers. Dat logistieke proces in de lucht is toch fascinerend en een lust voor het oog. Tussen elke vlucht zit soms maar een paar seconden. Ik verbaas me dat het altijd goed gaat.”
De natuur is een groot wonder. De uitlaatgassen en afvalstoffen neemt boer Willem voor lief. “Ach het hoort erbij. Eens per jaar spuit ik sowieso het hele achterhuis schoon. Als ik met mijn hogedrukspuit een dun laagje weg spuit of een iets dikker laagje, het werk blijft hetzelfde. Ik doe dit altijd aan het eind van de zomer. Dan zijn de boerenzwaluwen uitgevlogen. De nestjes laat ik zitten, zodat zij en ik volgend voorjaar opnieuw het geluk kunnen beleven. De natuur geeft ons kracht en lente is de natuur die zegt: ‘het is tijd voor een feestje’”.
hL