Ik word gebeld, luister, laat de woorden op mij inwerken. De onmacht, de emotie, het alles bij elkaar gevoel, we plannen een afspraak. Een echtpaar, rond de dertig, ouders van twee jonge kinderen, stappen mijn praktijk binnen. Ik voel gelijk dat er veel speelt. Het is elke keer bijzonder dat ik daar mag aansluiten, mag luisteren naar wat er is en de woorden met hen mag zoeken die zij mee naar huis mogen nemen naar hun kinderen van 3 en 5 jaar. Vader heeft kanker, het ziet er niet goed uit, ze willen het de kinderen vertellen, maar hoe? We delen het gevoel met elkaar dat je je kind met heel je hart wilt beschermen tegen al deze gevoelens. Dat het zo is, hoe het niet hoort te zijn. Dat je je druk wilt maken over: ” wat eten we vandaag?” In plaats daarvan zoeken zij de woorden om te vertellen dat papa ernstig ziek is. Hoe zij de kinderen meenemen in het proces wat komen gaat. Ze twijfelen over wat ze kunnen zeggen en hoe. De sleutel is kennis, als je weet hoe het werkt, weet je wat je zeggen kan, waar je aan kunt sluiten.

Ik wil jou in een doosje doen,

Je beschermen tegen het leven

Maar je zal moeten dansen in de zon

En leren vechten in de regen

Een gedichtje van Lief Leven.

Je eerste reactie is misschien wel niets of heel weinig vertellen, omdat je jullie kinderen nog heel veel jaren wil beschermen tegen deze thema’s.  En dat is zo logisch en tòch is het belangrijk dat ze het weten, dat we er woorden aangeven voor kinderen. Ze hebben het namelijk al lang gevoeld, denken misschien dat het aan hen ligt, dat ze iets fout hebben gedaan. Omdat papa en mama zo anders doen…. Er komt boos gedrag, terwijl het kind eigenlijk verdrietig is. Of tranen komen niet, want dan wordt mama ook verdrietig. Na een fijn gesprek stapt het echtpaar opgelucht, en met veel kennis, de deur uit. Ze kiezen ervoor om hun kinderen twee keer te laten komen, zodat we moeilijk gedrag mogen ombuigen naar leren over je gevoel.

Het is nu oktober, de borstkankermaand, 1 op de 7 vrouwen krijgen borstkanker, ik was één van hen, 5 jaar geleden. Een op de 3 mensen krijgt kanker. Veel kinderen krijgen met dit thema te maken. De sleutel is ouders de tools geven die het hele gezin helpen. Ik wilde dat ik mij was tegengekomen. Dat er iemand zei: “U heeft kanker, hoe gaat het met uw kinderen?” Binnen mijn praktijk Bij5coaching ondersteun ik kinderen, jongeren en volwassenen. Bij thema’s als kanker binnen je gezin, overlijden, echtscheiding, adoptie en niet lekker in je vel zitten. Omdat jij veel meer gezien mag worden wanneer er moeilijke dingen op je pad komen. Met gesprekken, spel en creatieve opdrachten. Daarnaast train ik professionals over het thema rouw & verlies op de werkvloer, zodat zij het verschil kunnen maken voor hun cliënten.

De sleutel? De sleutel is kennis.

Warme groet, Esther Mars, Bij5coaching.