Vervlochten met de Vecht
Met enige nostalgie stuur ik vandaag mijn aanmelding op voor de Vechtdaldag in Dalfsen. Op vrijdag 27 september is het zover: in een van de tien excursies kunnen de deelnemers zich uitgebreid laten bijpraten over een aspect van deze unieke rivier, die de rode draad vormt van onze regio.
Waarom die nostalgie? Dat zit zo: ik heb zes jaar met groot enthousiasme gewerkt aan het programma Ruimte voor de Vecht, waarvoor ik ook de jaarlijkse Vechtdaldag verzorgde. Deze zomer heb ik het stokje overgedragen aan mijn opvolger. Voor het eerst ben ik nu alleen bezoeker, ambteloos burger tussen de overige 240 bezoekers. Ben benieuwd hoe dat voelt!
In de afgelopen vijf jaren hebben de deelnemers kennis gemaakt met alle uithoeken van het Vechtdal: van de molen in Laar tot en met het Rodetorenplein in Zwolle, van Hardenberg tot Vechterweerd, de Koeksebelt bij Ommen tot het Dijkmoment aan de Hessenweg. We hebben gewandeld, gefietst, boottochtjes gemaakt, kanotochten, busritjes.
Jaarlijks bepaalden mijn team en ik in welke plaats het Vechtdaldagcircus dit keer zou neerstrijken. Ik ben blij dat het me in mijn laatste regeerperiode is gelukt het evenement dit keer in Dalfsen te krijgen. Dat werd natuurlijk ook weleens tijd…
Voor mij is nu een periode van ontvechting aangebroken. Mijn dagelijkse dosis Vechtdal moet drastisch worden teruggebracht, tot het niveau van de doorsnee boer, burger en buitenmens in de streek.
Daarmee is mijn betrokkenheid natuurlijk niet afgelopen. Ik fiets langs de Vecht, zwem regelmatig in de rivier en onlangs heb ik me aangemeld als verhalenverteller op de Dalfser Vechtzomp. Hier zit ik in een pool van zo’n veertig vrijwilligers. Van tijd tot tijd zal ik worden opgeroepen bewoners en bezoekers op de Vecht rond te leiden, en de roemruchte verhalen te vertellen waarmee deze historische rivier is omgeven.
Maar nu eerst de Vechtdaldag. De organisatie hoopt weer 200+ bezoekers te verwelkomen, net als de afgelopen jaren. Op het programma staan onder meer: kano-afzaktocht op de Vecht, op bezoek bij Maurits von Martels, boottochtje naar Vechterweerd of een kijkje achter de schermen van de dorpsontwikkeling van Dalfsen.
Deelname is kosteloos, u bent van harte uitgenodigd
Kijk op www.aanmeldpagina.com om uw excursie uit te zoeken.
Tot 27 september!

Bert van den Assem