1 april

1 april
Vroeger hoefde je alleen op de dag zelf op te letten, dat je schoenveters dubbel gestrikt waren, er geen vlek op de je blouse of trui zat en je gulp goed gesloten was. Dan kon je niet veel gebeuren op 1 april. Tegenwoordig begint dat gedoe echter steeds eerder. Nu moet je extra alert zijn bij het lezen of horen van het nieuws in krant en op tv, radio en internet. Zeker in het tijdperk van het nepnieuws (Waarin de Vechtanjer natuurlijk een baken van betrouwbaarheid is). Bevat een bericht ongeloofwaardige elementen en is maart in de maand dan is het extra oppassen geblazen. Wat is waar en wat niet? En die afweging valt niet altijd mee. Want zeg nou zelf, je kunt je toch makkelijker een e-bike die met 66 kilometer per uur door Dalfsen raast voorstellen dan een Wiekelaar zonder Bertus & Diny.
Het zou dan wel een groots opgezette grap zijn geweest, met een minutieuze voorbereiding. Via persoonlijke uitnodigingen en berichten via de sociale media werd heel Oudleusen en omstreken naar de Wiekelaar gelokt. Dit ging samen met een heus media-offensief. Je kon geen krant open slaan of je keek naar een foto van het glimlachende duo. (Zo’n lach die Bertus zich vaak aanmat als hij je weer eens in de maling wilde nemen …) Op de dag van hun officiële afscheid liep het hele dorp en buitengebied uit om ze de hand te schudden, te bedanken voor alle goede zorgen en samen met hen een glaasje te drinken. Tsja, het zou wel een van de best uitgevoerde grappen zijn die ik ooit heb meegemaakt.
Maar nu daalt de realiteit langzaam in. De Wiekelaar draait ‘gewoon’ door. Als Bertus thuis het gras maait op het moment dat er van alles te doen is in ‘zijn’ Wiekelaar wordt heel helder dat het geen grap of nepnieuws was. Na bijna 37 jaar hebben Diny en Bertus de deuren van de Wiekelaar achter zich dicht getrokken.
Willen we de werkelijkheid niet accepteren en denken (of misschien zelf: hopen) we dat het een grap is, omdat we niet willen dat het waar is? Nee! Want iedereen gunt Bertus en Diny een fijn en rustig pensioen. Dat ze met z’n tweetjes heerlijk plaats kunnen nemen op het zojuist officieel in gebruik genomen bankje aan de Vecht. Bovendien is er ook voldoende vertrouwen in het nieuwe duo, Suzan en Erik, die het stokje hebben overgenomen. Samen met een aantal oudgedienden gaan ze de klus klaren. We moeten alleen even wennen aan de nieuwe situatie.
Het is echt geen 1 april grap – team Lindeboom heeft de Wiekelaar met 66 kilometer per uur op een e-bike verlaten.
Ad Zwaga